Hvis du ikke allerede forebygger mod lopper og flåter på din bedste ven, så kunne det godt være, at du skulle overveje at begynde på det snarest. Når det først er for sent, kan det være utroligt besværligt at komme utøjet til livs, og derfor anbefaler vi her på stedet, at du i stedet for at bekæmpe det, forebygger det.
Der findes nemlig både loppemidler og flåtmidler til hunde i alle størrelser.
Hvilke konsekvenser kan det få, hvis du ikke behandler mod lopper og flåter?
Hvis du ikke behandler din bedste ven mod lopper samt flåter, kan det få ærgerlige konsekvenser for dyret. Lopperne giver hunden kløe, mens flåterne som regel er mere alvorlige, da de ofte overfører ubehagelige sygdomme. Det kunne eksempelvis være borelia-infektionen, som er en sygdom, der ofte ses overført fra flåter til dyr. Husk derfor i dette tilfælde, at forebyggelse er langt bedre end behandling!
Hvis vi vender tilbage til lopperne, så er det altså ikke, fordi det udelukkende er kløe disse kræ kan give. Hvis din bedste ven har haft lopper gennem en længere periode, er der overvejende sandsynlighed for, at den udvikler allergi overfor loppespyt. Hvad betyder det så? Jo, det betyder rent faktisk, at meget få loppebid kan resultere i hudbetændelse, og det er heller ikke sjovt. Hverken for dig eller din bedste ven.
Den lune vinter er utøjets paradis
En lun vinter med få frostperioder er en vinter lige efter bogen, hvis du spørger en loppe eller flåt. Overlevelsesmulighederne er ideelle for lopper og flåter, når vinteren er mild, og de senere år har vi i Danmark oplevet mildere og mildere vintre, hvilket giver anledning til at være særligt opmærksom på problemet med lopper og flåter.
Når vi nærmer os foråret, er det, at lopper og flåter bare venter på, at der kommer besøgende. Du kan være ganske sikker på, at de ligger klar på alle mulige lokationer, hvor de blot venter på den rette timing til at springe på din hund. Skulle din hund først få lopper, uden at være i behandling, så kan det lynhurtigt blive en epidemi.
Lopper udvikler sig skræmmende hurtigt, og det er altså ikke urealistisk at 5 lopper kan blive til 5000 lopper på en uge eller to. De formerer sig lynhurtigt, og det er altså også derfor, at du bør forebygge fremfor at behandle.
Disse hundetyper er særligt udsatte for flåter og lopper
Som udgangspunkt anbefales det dog, at du forebygger mod flåter og lopper på alle hunderacer, men det er ingen hemmelighed, at der er enkelte typer af hunde, som er mere udsatte end andre. Dem vil vi kigge lidt nærmere på nu.
Indledningsvist er det hunde, der svømmer ofte, som er værd at nævne. Det kunne eksempelvis være en jagthund eller en hund, der er i genoptræning. Generelt set er jagthunde også meget udsatte, for det er som regel denne type hund, der befinder sig meget ved sø- og skovområder, og her er der altså overvejende sandsynlighed for, at din bedste ven kan støde på både lopper og flåter, og den fortæller dig altså ikke selv, hvis den møder en.
Kommer din hund meget udenfor? Hvis din hund er af en aktiv race, der kræver forholdsvis meget motion og derfor tilbringe en stor del af tiden udenfor, er der altså desværre stor risiko for, at den på et tidspunkt får besøg af enten en loppe eller en flåt.
Hvad er bedst at forebygge/behandle med?
Det er svært at fastslå, om der er nogle midler, som virker bedre end andre. Der findes rigtig mange midler mod henholdsvis lopper og flåter, og noget er eksempelvis ekstra belejligt, hvis du ofte vasker din hund, eller hvis den selv ofte svømmer. Der kunne man med fordel give den en tablet frem for nogle af de andre midler, som bliver skyllet væk, når hunden bader.
I linket indledningsvist i denne guide kan du specifikt se, hvad der anbefales til hunde i forskellige størrelser, og dermed kan du fastslå, hvad der er ideelt for din bedste ven. Husk altid at forebygge!