Sådan plejer du hundens pels

En hunds pels afspejler direkte, hvordan hundens tilstand er. Hvis pelsen er falmet, plettet og mat, så er hunden syg, idet den sikkert ikke får den korrekte næring i dens hundefoder, men den kan også fejle flere sygdomme, så det ofte er nødvendigt at konsultere dyrlægen for at være på den sikre side. Men de fleste hundeejere vil jo gerne behandle hundene bedst muligt, så derfor er man opmærksom på dyrets pels, som helst bør skinne strålende med en klar ensartet farve.

Det er en større opgave at pleje hundens pels bedst muligt, men er man hundeven, så er det absolut indsatsen værd. Her kommer der forskellige råd og tips om korrekt pelspleje gældende for alle typer hunde.

De forskellige typer pels

Alle hunderacer har forskellige typer pels, men overordnet kategoriseres en hundepels som korthåret eller langhåret, og jo mere langhåret hundens pels er, des mere pelspleje er der normalt brug for.

Der findes dog undtagelser, idet visse hundearter med lang pels kun behøves at børstes et par gange om året nemlig ved de to fældeperioder om foråret og efteråret. Der findes også andre typer hunderacer, der fælder konstant året rundt, så de skal børstes mindst én gang om ugen, men en hund tager ingen skade af at blive børstet én gang for meget, så man kan roligt børste hundens pels med jævne mellemrum, idet hunden også opfatter dette som nærkontakt og opmærksomhed.

Man bør anvende en passende børste, idet langhåret pels bedst børstes med en gummibørste, og en karte er bedst til hunde med en tyk underuld, en svinehårsbørste er velegnet til hunde med en blank, glat pels, s derfor bør man anskaffe sig en god børste først til netop din hund. Med en tættekam kan man hver uge tjekke pelsen for lopper, idet man putter eventuelle små sorte prikker på et stykke køkkenrulle, hvorefter de vædes med vand. Hvis de nu bliver rødlige, så er der tale om loppeekskrementer, og hunden skal have en loppebehandling.

 

Vask og klipning af hunde

Hunde skal ikke vaskes særligt ofte, da vandet og shampooen kan udtørre hundens hud samt det naturlige talglag, der er med til at rense pelsen. Jo oftere hunden kommer i bad, jo sværere har den ved at gendanne dette talglag, og jo hurtigere bliver hundens pels fedtet igen.

Derfor bør man kun give hunden et grundigt bad 3-4 gange årligt, men naturligvis skal den have bad efter behov, men hvis dette er ofte, så bør man få fat i en specialshampoo som indeholder minkolier, der erstatter det naturlige talglag og efterlader en skinnede ren pels. Man foretager et hundebad ved at hælde en hættefuld shampoo i et par liter lunkent vand, hvorefter man pisker det med et piskeris, så der opstår rigeligt med sæbeskum.

Mange hunderacer skal desuden trimmes, hvis pelsen bliver for lang, og i visse tilfælde drejer det sig kun om håret omkring ørene, mens andre hunde har behov for at få hele pelsen trimmet med jævne mellemrum.