At have hund er (lidt) som at have et barn

Man kan sagtens sammenligne en hund med et barn, idet hunden er totalt afhængig af dig, der ejer hunden og dermed har ansvaret for denne.

Det er ulovligt og dyrplageri, hvis hundens ejer ikke på betryggende vis giver hunden en passende pleje, som jo omfatter mad, husly, motion, vaccinationer, hygiejneomsorg og opmærksomhed. Heldigvis er de fleste hundeejere indstillet på at behandle deres kæledyr bedst muligt, så de reelt bliver et ekstra familiemedlem, der er elsket af hele familien.

Hunde er ikke dumme, så de opfatter tydeligt denne opmærksomhed og kærlighed, så hunden forsøger at returnere denne kærlighed og opmærksomhed ved at være legesyg og kvik, hvilket jo giver et godt samvær og miljø i familien. Hundeejere bør derfor sætte sig grundigt ind i, hvilken slags hund, man har anskaffet sig, og hvilken slags pleje den har behov for.

 

Hundens hverdag

Hunde er sociale dyr, der har behov for at lege hver dag samt komme ud på flere ture med regelmæssig motion, hvor hunden får mulighed til at snuse til naturen og måske også møde andre, og en gåtur bør tage mindst en halv time, så den kan nå at tisse og eventuelt besørge.

Man bør gå ture i naturen på stier og veje, i parken, skoven eller på stranden, så man ikke generer trafikken på vejene, som normalt irriterer de fleste hunde. En velafrettet hund skal kunne gå i snor, og ellers bør den lystre en ordre øjeblikkeligt, så man kan kontrollere sin hund i alle situationer.

Man skal jævnligt tjekke hundens ben og poter irriterende gener, der kan opstå fra tornebuske, glasskår, grene og den slags. Det er ærgerligt, hvis en hund bløder eller er blevet inficeret, så den skal på dyrehospitalet og tjekkes. Sørg også for hunden får frisk vand i skålen flere gange om dagen samt en tilpas skål hundefoder et par gange dagligt.

 

4657FCDEC8

Sygdomme og vaccinationer

En hund skal naturligvis vaccineres, og den skal også vaskes jævnligt og gennemtjekkes for urenheder, flåter og sygdomme. Mange ting kan man selv foretage af tjek og eftersyn, idet en pincet nemt kan fjerne småaks og andre ting gemt i hundens ører eller andre steder på kroppen.

Hvis pelsen er blevet for lang, så skal den barberes eller klippes, før man kan rense pelsen effektivt for parasitter og andre former for utøj. Hvis hunden har fået sårskorper, revner, materiefyldt slim og andre lidelser, så er det nødvendigt at kontakte dyrlægen. Hundens tandkød bør være lyserødt, og øjnene bør være klare og fugtige med lyserøde slimhinder, idet hunden ellers viser tegn på sygdom.

Hundens ører skal renses regelmæssigt, hvilket er mindst to gange om måneden, og dette er let at foretage med en opløsning beregnet til hundeører, som trykkes ind i øregangen, hvorefter øret nænsomt masseres i 30 sekunder, hvorefter man tørrer øregangen med et stykke vat eller et blødt klæde. Man bør også få klippet hundens kløer jævnligt med en neglesaks. Hunde bør få vaccinationer gennem hele livet, da de ikke holder ret længe, så en dyrlæge kan nemmere planlægge den bedste form for skema for vaccinationerne for netop din hund.

Man bør huske at vaske sin hund ofte, så den altid er ren og uden lopper og andre parasitter. Der findes mange forskellige midler til at renholde hundens pels, og ofte bør hunden også få en ormekur, som dyrlægen foreskriver. Hvis hunden er korthåret, behøves den måske kun et grundigt bad 2-3 gange om året, men hvis den er langhåret, kan det blive nødvendigt med et grundigt bad 4-5 gange om året. Man skal også huske at redde hundens pels, hvilket kan være en tidskrævende proces.