Hunden er ofte menneskets bedste ven, og både børn og ældre elsker normalt også selskabet af en kærlig hund, så derfor behandler vi ofte hunden godt, så den trives i hjemmet.
Man sørger selvfølgelig for, hunden får sund mad, vand, motion og opmærksomhed, så hunden altid er aktiveret, men den skal også have mulighed for at være lidt alene på sine egne domæner, som er i hundekurven eller hundehuset, hvor den kan gnaske på gode ben og godbidder, der skærper tænderne.
Som hundeejer bør man være opmærksom på hundens helbredstilstand, så den både får de nødvendige vaccinationer, medicin og mad med den nødvendige mængde næringsstoffer. Derved kan man ofte holde hunden væk fra sygdomme som diarré, herpes, hundesyge og analsæk-betændelse men også fra lopper, flåter, mider og andre parasitter.
Man bør også sørge for hundens tænder med regelmæssig tandbørstning, så man undgår dårlig ånde og holder tænderne i god stand. Hunde har dybe og fugtige øregange, så derfor kan de nemt give vækst for svamp og bakterier, som kan føre til forskellige øre sygdomme og andre øre problemer.
Betydningen af sund ernæring
Hundens helbred afgøres især af hundens kost, som af samme årsag bør indeholde alle de vigtigste næringsstoffer, så hunden altid er rask og fyldt med energi og kan opnå et langt og lykkeligt liv til glæde for alle.
Hundens kost er kroppens brændstof, som bliver til de nye celler i kroppen, så det værste man kan gøre er ensidig- eller fejlernæring af hunden, hvilket vil give fysiologisk stress i kroppen, der vil skabe mange sygdomme. Derfor bør man ligesom kosten til mennesker fokusere på at give sin hund en sund og næringsrig kost, som kan skabes af gode råstoffer uden tilsætning af diverse tilsætningsstoffer, farvestoffer, smagsforstærkere og meget andet.
Et sundt og alsidigt hundefoder måltid består af tørfoder og vand, og det bør indeholde høje mængder af animalske proteiner, som hunden har brug for, da de vigtigste næringsstoffer og aminosyrer netop findes i den slags kost.
Vaccination af hunde
Hunde skal altid vaccineres, idet de skal beskyttes mod smitte fra disse virulente sygdomme:
- Hundesygevirus
- Parvovirus
- Smitsom leverbetændelse
- Parainfluenza
- Leptospirose
- Rabies.
Efter en vaccination vil hunden fremover selv danne antistoffer mod ovennævnte sygdomme, og hunden vil derfor opnå immunitet mod disse.
Dyrlægen planlægger et vaccinationsskema ud fra hundens alder, sundhedsstatus og omgivende miljø. Alligevel kan det forekomme, en hund kan få en infektion, men det er den bedste beskyttelse på markedet.
Man kan som hundeejer derfor give hunden de bedst mulige betingelser for at undgå sygdomme ved at give hunden et solidt og ernæringsrigtigt foder samt masser af vand og motion. Man vaccinerer normalt hunde efter disse tre forskellige principper:
- Hvalpe
- Voksne hunde
- Drægtige tæver
Hvalpene får antistoffer mod forskellige sygdomme igennem råmælken fra deres mor, så de kaldes derfor maternelle antistoffer, og de varer kun 10-12 uger. Voksne hunde får derfor en boostervaccination, så de igen kan danne antistoffer på et tilstrækkeligt højt niveau. Tæver bør for en sikkerhedsskyld vaccineres inden parringen, så antistofniveauet kommer til at ligge højt på fødselstidspunktet.